Biografia


Xavier Puig Ortiz

Nascut el 1973 a Cervera (Lleida), comença els seus estudis musicals amb el piano i el violí al Conservatori Municipal d’aquesta ciutat, per ampliar-los posteriorment al Conservatori Professional de Badalona on obté el Títol Superior de professor d’harmonia, contrapunt i composició, sota el mestratge de M.A.Hurtado, M.Roger, B.Casablancas i Josep Soler.

Paral·lelament s'inicia en la direcció coral als Cursos Internacionals de Direcció Coral de Lleida, on estudia amb els mestres Josep Prats, Johan Duijck, Laszlo Heltay i Jordi Casas (1990-94). Rep també la lliçó magistral del professor Eric Ericson, organitzada per la Fundació la Caixa. Continua la seva formació com a director coral als Cursos Europeus de Direcció impartits pel professor Pierre Cao a Catalunya (1996-98), i a l’Academie International de Pontarlier (França) (1997-98).

S'introdueix en la direcció orquestral amb el mestre Salvador Mas al Conservatori Superior de Barcelona (1994-95) i als Wiener Meisterkurs de Viena (1999). El 1999 és admès a la Universität für Musik und Darstelende Kunst de Viena, on durant 3 anys cursarà els estudis de Musikleitung (direcció musical) en l’especialitat de direcció d’orquestra, sota el mestratge de Leopold Hager, Yuji Yuassa, Günther Theuring i Howard Arman entre altres. El març de 2001 obté el Erste Diplom d’aquest reconegut centre.
El març de 2002 guanya el concurs celebrat a Cuenca per cobrir la plaça de Director Assistent de la J.O.N.D.E. (Joven Orquesta Nacional de España), que desenvoluparia fins el 2004, i amb la qual va realitzar una gira l'estiu de 2002 dirigint concerts al prestigiós festival alemany de Schleswig-Holstein i a la sala gran de la Konzerthaus de Berlín, a més del Auditorio de León. Posteriorment (2005) ha dirigit la JONDE en un enregistrament de música espanyola, amb obres d’Esplà i Gómez.

El juliol de 2003 guanya el concurs per a la plaça de Director Assistent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), càrrec que desenvolupa fins el juliol de 2005, i amb qui dirigeix sis diferents programes amb obres de Mozart, Txaikovsky i Britten.

És principal director convidat de la Murtra Ensemble, orquestra de cambra que cultiva el repertori del segle XX amb especial atenció en la música catalana. És director titular del Cor de Cambra de l'Auditori “Enric Granados” de Lleida (des de 2002), amb qui ha interpretat bona part del repertori cor-orquestral clàssic, i de la Coral Ginesta de Cervera. El mateix 2002 va fundar la companyia d’òpera de cambra l'Opera de tres rals, amb qui ha actuat a la Fira de Tàrrega, al Teatre Lliure (en el marc del Festival d'Òpera de Butxaca de Barcelona), i també en la temporada del Teatro de la Maestranza de Sevilla, dirigint l’estrena a Espanya de l’òpera “Savitri” de G.Holst.

Ha estat director convidat per l’Orquestra Nacional d’Espanya (ONE), l’Orquestra i Cor de RTVE, l’Orquestra Pablo Sarasate de Pamplona, la Jove Orquestra Nacional d’Espanya (JONDE), l’Orquestra de Granada, l’Orquestra de Cambra d’Andorra, l’Orquestra de Córdoba, l’Orquestra Simfònica del Vallès o l’Orquestra Barroca Catalana, l’ensemble “Kaleidoscop der Nationen” de Viena, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell-Terres de Lleida, l'Orquestra Camerata XXI de Tarragona, l’Orquestra de Cambra de Cervera, l’Orquestra de Girona i l’Orquestra Terrassa48, formació amb qui col·labora regularment, i amb qui recentment ha enregistrat un disc per al Centre Gerhard, amb obres de Joan Manén

A nivell pedagògic, és professor d'orquestra i direcció a l’Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya). Ha estat director convidat en orquestres de joves, com la JORCAM (Joven Orquesta de la Comunidad de Madrid), les orquestres dels Conservatoris de Canàries, Musikene, Badajoz i Tarragona, així com a la Trobada de Joves Orquestres d'Igualada, o la Jove Orquestra de la Diputació de Tarragona. Ha estat professor dels Cursos de Direcció Coral de la FCEC i de la FESTCAT, a més del Curs Internacional de Cervera.

Ha enregistrat per a segells com Verso, Catalunya Música, Universität für Musik-Wien, o Ars Harmonica-La mà de Guido, amb qui ha editat un disc de música religiosa inèdita de Mompou i Blancafort. És director artístic de la Setmana Cantant Internacional de Vic, i del Festival de Pasqua de Cervera, que fundà el 2011, dedicat a la música clàssica catalana.

Relacionats | Relacionados | Related

Biografia
4/ 5
Oleh